To ΚΑΛΥΨΩ είναι δίπλα σας

Το Σωματείο Καλυψώ, φορέας ενταγμένος στα εθνικά μητρώα φορέων παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και εθελοντικών ΜΗ.ΚΥ.Ο., έχει ως σκοπό τη διαρκή ενημέρωση και τη ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα.

Στόχοι του Καλυψώ είναι:

  • Η ενημέρωση του κοινού.
  • Η υποστήριξη των δικαιωμάτων και η κοινωνική υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο.
  • Η ψυχολογική υποστήριξη (ατομικές συνεδρίες, ομάδες προσωπικής ανάπτυξης, ενδο-νοσοκομειακή, τηλεφωνική).
  • Η εκπαίδευση και η δημιουργία (θεματικές συναντήσεις, βιωματικά εργαστήρια, προγράμμα εκπαίδευσης, ομάδα καλλιτεχνικής δημιουργίας & χειροτεχνίας).

 Μέλη του Σωματείου μπορούν να είναι άνθρωποι που υποφέρουν από ψωρίαση ή/και ψωριασική αρθρίτιδα, συγγενείς αυτών και όσοι σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη νόσο.

Διαβάστε παρακάτω μερικές μαρτυρίες  μελών του ΚΑΛΥΨΩ:

1Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Εδώ και 15 χρόνια πάσχω από ψωρίαση κατά πλάκας  και από τότε το ελέγχω μέσω  των δερματολόγων δημόσιου νοσοκομείου με διάφορες αλοιφές , χάπια και βιολογικούς παράγοντες .

Από την  αρχή είχα την εντύπωση ότι ήμουν κάποια από  τις σπάνιες περιπτώσεις, μέχρι που πριν δύο χρόνια είδα στην τηλεόραση ένα διαφημιστικό σποτάκι για το Καλυψώ. Πήρα τηλέφωνο, επικοινώνησα με το σωματείο, πήγα, γνωρίστηκα και έγινα μέλος. Εκεί  γνώρισα την ψυχολόγο του σωματείου, τον πρόεδρο και τα μέλη και  μέσω ομαδικών και ατομικών συνεδριών έμαθα πώς να διαχειρίζομαι την ψωρίαση σε σχέση με τους  γύρω μου. 

Έμαθα  πως δεν είμαι ο μόνος με ψωρίαση και πως το 2% των Ελλήνων πάσχει από το ίδιο αυτό-άνοσο  νόσημα.  Έμαθα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του σωματείου να ενημερώνουμε τον κόσμο γύρω μας, πως  δεν είναι μεταδιδόμενο νόσημα και πως ο συνάνθρωπός μας  μπορεί  να μας δώσει το  χέρι άφοβα χωρίς κανένα δισταγμό.

Στις εβδομαδιαίες συνεδρίες όλα τα μέλη καταθέτουμε  πώς βιώνουμε καθημερινά την κατάσταση αυτή  και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βοηθάει ο ένας τον άλλο.

 Συνοψίζοντας, στο  Καλυψώ άλλαξε κυριολεκτικά, προς  το καλύτερο, όλη  η ψυχολογία μου και για το λόγο αυτό θα ήθελα  να καταθέσω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Παναγιώτης

2Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Πάσχω από ψωρίαση κατά πλάκας από όταν ήμουν χρονών. Αυτή τη στιγμή είμαι σχεδόν 50 χρονών, δηλαδή έχω ζήσει περισσότερα χρόνια "παρέα" με την ψωρίαση παρά χωρίς αυτήν. Έχω βιώσει ρατσισμό και περίεργα βλέμματα, περιόδους με καλή διάθεση και περιόδους σχεδόν κατάθλιψης (όχι απαραίτητα από την εμφάνιση της ψωρίασης).

Τον τελευταίο χρόνο έχω ενταχθεί στο πλαίσιο του σωματείου "Καλυψώ". Αρχικά είχα κάποιες συναντήσεις με την ψυχολόγο-σύμβουλο και κατόπιν εντάχθηκα στην ομάδα ψυχοθεραπείας που υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια. Θα πρέπει να επισημάνω ότι είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε κάτι αντίστοιχο!

Μέχρι στιγμής δεν είμαι απλά ικανοποιημένη αλλά μάλλον ενθουσιασμένη -θα έλεγα- για πολλούς λόγους! Αρχικά αυτό που με εντυπωσίασε με την ομάδα ήταν η αγάπη και η ζεστασιά όλων των συμμετεχόντων, που με έκαναν να αισθανθώ "οικογενειακά". 

Κατά δεύτερο λόγο - αλλά όχι λιγότερο σημαντικό- είναι μεγάλη ανακούφιση του να μοιράζεσαι την καθημερινότητα, με ότι αυτή φέρνει, με άλλους ανθρώπους και να μπορείς να βρίσκεις λύσεις ή έστω ανοιχτά αυτιά για να μπορείς να αποδεσμευτείς λίγο από το βάρος όλων αυτών, που σε άλλες περιπτώσεις σου φαίνεται ασήκωτο!

 Ευχαριστώ πολύ τις συγκυρίες και τους φίλους που μου "έδειξαν" το Καλυψώ και τις δράσεις του! Χωρίς αυτό η ζωή μου θα ήταν βαρύτερη και ίσως λίγο πιο στενάχωρη!

Εύη

3Η ΙΣΤΟΡΙΑ

«ΚΑΛΥΨΩ: Στα αυτιά του περισσότερο κόσμου αυτό ενδεχομένως να ηχεί σαν ένα απλό όνομα. Στα δικά μου, όμως, αυτιά, δημιουργεί μία πολύ διαφορετική αίσθηση, στενά συνυφασμένη με ένα μακρύ ταξίδι, μια αρκετά βαθειά πορεία ενδοσκόπησης για να γίνομαι πιο σαφής.

Η εμπειρία από την συμμετοχή στις ομάδες του σωματείου αυτού ήταν πρωτόγνωρη, δεν θα κρύψω ότι βίωσα τεράστιες δυσκολίες κατά την προσαρμογή μου, αλλά τολμώ να πω ότι η επίδρασή της ήταν καθαρτική! Συνέβαλε σε τεράστιες εσωτερικές αλλαγές, οφείλω να ομολογήσω ότι έμαθα επιτέλους να αφουγκράζομαι καλύτερα τον εαυτό μου, να τον σέβομαι περισσότερο,  και να ξεπεράσω σε ένα μεγάλο βαθμό τη ντροπή που ένιωθα για δέρμα μου»

Θάνος

4Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Γεια σας! Είμαι κ εγώ άτομο με ψωρίαση εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια!

Οι εμπειρίες μου πολλές όπως και ο χρόνος, το χρήμα, μα πάνω απ’ όλα μεγάλο το ψυχολογικό κόστος για μένα, όπως πιστεύω για κάθε νέο άνθρωπο που έχει ψωρίαση.

Δεν θέλω όμως να σταθώ εδώ γιατί πιστεύω το πιο σημαντικό είναι το παρόν και το μέλλον και η τύχη που είχα. Ίσως κάτι ανώτερο με οδήγησε στο να γνωρίσω ανθρώπους που πραγματικά όχι μονό με βοήθησαν, αλλά είναι τόση μεγάλη η συγκίνηση μου που δεν περιγράφεται με λόγια.

Αν και ζω στην επαρχία μακριά από την Αθήνα, είχα την τύχη να γνωρίσω ανθρώπους και καταστάσεις που πραγματικά μου άλλαξαν τη ζωή. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω δημόσια το Σωματείο Καλυψώ για το κοινωνικό έργο που προσφέρει, αλλά και τους ανθρώπους που πραγματικά το ευχαριστώ και τα συγχαρητήρια είναι λίγο, γι αυτό που κάνουν με τόση αγάπη!

Συγχωρέστε με που δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα, το μονό που θα ήθελα να πω είναι κατ αρχήν καλή δύναμη στο έργο σας και σε όποιον έχει ή ξέρει άτομο με ψωρίαση οπού και αν βρίσκετε να έρθει άμεσα σε επαφή με το Καλυψώ γιατί πραγματικά όχι μόνο αξίζει αλλά πιστεύω το οφείλει ο καθένας στον εαυτό του! Δεν υπάρχουν έξοδα, αν και κάποια πράγματα είναι πάνω από τα χρήματα. Κλείνοντας όμως επειδή έχω ανάγκη να το πω ,το Καλυψώ θεωρώ ότι είναι η στεριά του ναυαγού!

Αντώνης

Δεν είστε μόνος!Ελάτε και εσείς σε επαφή μαζί μας!

Σωματείο Υποστήριξης
Ασθενών με Ψωρίαση ‘ΚΑΛΥΨΩ’
Χίου 29, 104 38, Αθήνα

τηλ: 210-7212002

fax: 210-7212003

email: info@kalipso.gr

Αρχή σελίδας