ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ

Αν είστε συγγενής ή φίλος κάποιου ατόμου με ψωρίαση, ο ρόλος σας μετράει.

Η ζωή με μια χρόνια πάθηση όπως η ψωρίαση μπορεί να αποτελεί πρόκληση. Έρευνες δείχνουν ότι ένα καλό δίκτυο υποστήριξης με σημαντική κοινωνική και ψυχολογική συνδρομή μπορεί να βελτιώσει την αυτοφροντίδα και την ποιότητα ζωής. Αν είστε συγγενής ή φίλος κάποιου ατόμου με ψωρίαση, ο ρόλος σας μετράει!

Κατανοήστε καλύτερα τη ζωή με ψωρίαση

To QualityCare™ έχει σχεδιαστεί για άτομα που πάσχουν από ψωρίαση, αλλά οι συγγενείς και φίλοι των ατόμων αυτών μπορούν επίσης να ωφεληθούν. Περιηγηθείτε στο QualityCare™, βρείτε συμβουλές και ιδέες για να κατανοήσετε καλύτερα πώς είναι να ζει κανείς με ψωρίαση και πώς να στηρίξετε το αγαπημένο σας πρόσωπο. Τα άρθρα καλύπτουν πολλά και διάφορα θέματα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως εφαλτήριο για να συζητήσετε με το φιλικό ή συγγενικό σας πρόσωπο που πάσχει από ψωρίαση.

Η στενή σχέση με ένα άτομο που πάσχει από ψωρίαση σημαίνει ότι η πάθηση επηρεάζει και τη δική σας ζωή. Όπως το αγαπημένο σας πρόσωπο, έτσι κι εσείς πρέπει να βρείτε τρόπους αντιμετώπισης της πάθησης. Η παραδοχή ότι η ψωρίαση επηρεάζει και τη δική σας ζωή μπορεί να είναι διαφωτιστική.

Ενημερωθείτε σχετικά με την πάθηση. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να υποστηρίξετε το φίλο ή το συγγενή σας, αλλά, στο μεταξύ, μην ξεχνάτε και τις δικές σας ανάγκες. Αν χρειάζεστε κι εσείς στήριξη, μιλήστε με τους φίλους σας ή με έναν επαγγελματία υγείας. Η ψωρίαση μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια, αλλά δεν θα πρέπει να αποτρέπει εσάς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο από το να ζήσετε μια ολοκληρωμένη ζωή.

Πώς θα παρέχετε στήριξη

Φίλοι και συγγενείς μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στη στήριξη του ατόμου που πάσχει από ψωρίαση. Ακολουθούν τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε:
  • Πληροφορηθείτε: Η κατανόηση της πάθησης και των συνεπειών της αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα στη στήριξη του αγαπημένου σας προσώπου που πάσχει από την πάθηση. Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα, τα αίτια και τις θεραπείες της πάθησης. Η ιστοσελίδα QualityCare™ είναι ένας καλός τρόπος να παραμείνετε ενημερωμένοι.
  • Υποστηρίξτε τη θεραπεία: Οι περισσότεροι ασθενείς χρησιμοποιούν συχνά περισσότερα από ένα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πάθησης. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να στηρίξετε τη θεραπεία ενός ατόμου με ψωρίαση. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τον ασθενή να επισκεφθεί το γιατρό. Μπορείτε να προσφερθείτε να τον συνοδεύσετε στο γιατρό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το φίλο ή το συγγενή σας να συγκρατήσει και να κατανοήσει καλύτερα τις συμβουλές του γιατρού, ενώ θα βοηθήσει και εσάς να κατανοήσετε καλύτερα την πάθηση και τη θεραπεία της. Μπορείτε να βοηθήσετε με την εφαρμογή, αν πρόκειται για τοπική θεραπεία, ή να υπενθυμίσετε στον φίλο/συγγενή να πάρει το φάρμακό του. Συχνά, οι αντιψωριασικές αγωγές χρειάζονται χρόνο για να δράσουν, οπότε μπορείτε να βοηθήσετε το φίλο ή το συγγενή σας ενθαρρύνοντάς τον να μην αποκλίνει από το πρόγραμμα της θεραπείας του.
  • Προσφέρετε ανακούφιση από το άγχος: Είναι γνωστό ότι η ψωρίαση συσχετίζεται με το άγχος. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει μια έξαρση της πάθησης, ενώ η ίδια η έξαρση μπορεί να επιτείνει το άγχος. Η εύρεση τρόπων ανακούφισης του άγχους αποτελεί σημαντικό κομμάτι στη διαδικασία αντιμετώπισης της ψωρίασης. Προσπαθήστε όσο μπορείτε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον χωρίς άγχος για το φίλο ή το συγγενή σας με ψωρίαση. Ακούστε και συμπονέστε το αγαπημένο σας πρόσωπο όταν αυτό χρειάζεται να μιλήσει για να αποφορτιστεί. Ορισμένες φορές, η πρακτική βοήθεια με τις καθημερινές δουλειές μπορεί να μειώσει το βάρος της κατάστασης. Τέλος, υπάρχουν διάφορες τεχνικές χαλάρωσης που προσφέρουν ανακούφιση από το άγχος, ενώ ανακουφίζουν και συμπτώματα της ψωρίασης, όπως η φαγούρα. Για παράδειγμα, η γιόγκα, οι τεχνικές του οραματισμού και του διαλογισμού και άλλες. Μπορείτε να ενθαρρύνετε το φίλο ή το συγγενή σας να δοκιμάσει ορισμένες από αυτές τις δραστηριότητες.

Ρωτήστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Ο τρόπος με τον οποίο βιώνει ο καθένας τη ζωή με ψωρίαση μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Πρέπει πάντοτε να προσαρμόζετε τη στήριξή σας στο άτομο που τη χρειάζεται. Προσπαθήστε να μην κάνετε υποθέσεις σχετικά με το τι χρειάζεται από εσάς ο συγγενής ή ο φίλος σας. Αντ' αυτού, ρωτήστε τον. Να βρίσκεστε στη διάθεσή του, αλλά να μη γίνεστε πιεστικοί.

Η υπερβολική βοήθεια μπορεί να τον κάνει να αισθανθεί ότι τον αντιμετωπίζετε με συγκατάβαση ή ότι δεν τον σέβεστε. Η απώλεια του ελέγχου είναι μια από τις συνέπειες της ζωής με την ψωρίαση που προκαλεί τη μεγαλύτερη απογοήτευση. Είναι σημαντικό η στήριξή σας να προσανατολίζεται προς την απόκτηση περισσότερου ελέγχου, όχι προς την απώλειά του. Αν πάρετε τον έλεγχο στη ζωή και τη θεραπεία του ασθενούς, εύκολα θα εξαντληθείτε, οδηγώντας ταυτόχρονα τον ασθενή στην αγανάκτηση. Το θέμα είναι να μην φροντίζετε απλώς το αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά να το βοηθήσετε να φροντίσει τον εαυτό του.
Κατανόηση της ψωρίασης
Θεραπείες ψωρίασης
1
Ψωρίαση: Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας;
Ζώντας με τη ψωρίαση
Άνεση με το δέρμα σου
2
Αισθάνεστε αμήχανα με την ψωρίαση; Νιώστε άνετα με το δέρμα σας
Διαχείριση συμπτωμάτων
Ο ύπνος με ψωρίαση
3
Κοιμηθείτε ήσυχα χωρίς ενοχλήσεις από την ψωρίαση

Αρχή σελίδας