Ψωρίαση στα πόδια και τα πέλματα. Πώς να πάρετε τον έλεγχο

ψωρίαση στα πόδια

Συχνά συμπτώματα και μέτρα πρόληψης

Τα συμπτώματα της ψωρίασης μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το μέρος του σώματος που προσβάλλει. Συζητήστε για την ψωρίαση με το γιατρό σας, ο οποίος θα είναι σε θέση να συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την πάθηση.


Συμπτώματα και διαχείριση της ψωρίασης των ποδιών σας


Η ψωρίαση στα πόδια, συνήθως έχει είτε ωοειδή (οβάλ) μορφή είτε ακανόνιστο σχήμα πλακών. Ορισμένες φορές, πολλές βλάβες μεγαλώνουν μαζί και σχηματίζουν μια μεγαλύτερη βλάβη. Οι πλάκες στις κνήμες και τα γόνατα προκαλούν συχνά μεγάλη φαγούρα. Αν οι ψωριασικές πλάκες βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής των κινήσεων των αρθρώσεων, μπορεί να εμφανίσετε σχισμές στις ψωριασικές βλάβες. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με αυτές τις βλάβες, ενώ αυτό που μπορεί να σας βοηθήσει είναι να ενυδατώνετε το δέρμα σας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες ή οι παρατεταμένες περίοδοι ορθοστασίας μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση των φλεβών στα πόδια, καταπονώντας περισσότερο το δέρμα.


Συμπτώματα και διαχείριση της ψωρίασης στις πατούσες σας

Η υπερκερατωσική μορφή της ψωρίασης είναι συχνή στις πατούσες (και στις παλάμες). Οι βλάβες μπορεί να είναι είτε σαφώς καθορισμένες είτε περισσότερο διάχυτες. Συχνά προσβάλλονται οι πατούσες/παλάμες, καθώς και οι πλευρές των δαχτύλων των ποδιών και των χεριών.
Ένας άλλος τύπος είναι η επονομαζόμενη φλυκταινώδης μορφή της ψωρίασης. Σε αυτήν τη μορφή της ψωρίασης, μια σειρά από μικρές φλύκταινες (με ή χωρίς απολέπιση, ερυθρότητα και εφελκίδωση) οδηγούν σε ενοχλητικές βλάβες στις πατούσες (ή τις παλάμες). Αν και οι φλύκταινες μπορεί να μοιάζουν μολυσματικές, είναι στη πραγματικότητα στείρες. Οι πατούσες μπορεί να γίνουν ευαίσθητες και ιδιαίτερα επίπονες.
Το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί στα άτομα που έχουν πλατυποδία, έχουν μεγάλο ύψος ή μεγάλο σωματικό βάρος ή στα άτομα στα οποία απαιτείται πολύωρη ορθοστασία λόγω της εργασίας τους.

Φροντίδα των ποδιών

Η καλή καθημερινή υγιεινή είναι ουσιώδους σημασίας όταν η ψωρίαση προσβάλλει τις πατούσες. Τα παπούτσια πρέπει να είναι ελαφριά και άνετα. Επιλέγετε παπούτσια που κρατούν τα πόδια σας δροσερά και στεγνά και επιτρέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα.
Δοκιμάστε πάτους από αφρώδες υλικό, φελλό ή σιλικόνη, οι οποίοι θα ανακουφίσουν την πίεση στο δέρμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πάτους από πολυμερή, τα οποία απορροφούν τους κραδασμούς και προστατεύουν το δέρμα κατά την επούλωση. Αποφύγετε τα μυτερά παπούτσια και τα παπούτσια από συνθετικά υλικά, όπως το πλαστικό.
Το χειμώνα, τα πόδια πρέπει να διατηρούνται ζεστά, ιδιαίτερα αν έχετε κακή κυκλοφορία αίματος στα κάτω άκρα και αν τα πόδια σας τείνουν να είναι κρύα. Το καλοκαίρι, συνιστάται καθημερινό ποδόλουτρο.

Αρχή σελίδας